Monday, 8 February 2016

Osaka, Tunggu Kami Datang!

Tak sangka jugak dapat langkah kaki ke Japan.
Ingat dulu mana la nak merasa semuaa nih. Alhamdulillah, Allah atur elok dah.
 Dapat juga merasa melancong ke oversea, PERCUMA pulak tu.
Dulu imagine dapat first bonus RM4500 je, tak sangka dapat reward dari company
pegang tiket percuma melancong ke Osaka!
 
Alhamdulillah. Syukur sangat sangat.
 
Katanya cuaca pada hari tersebut antara 0 - 9*C
Jadi mmg kena pakai coat dan kena la standby lotion, maflaa, lipgloss dan kasut/boot yang selesa so takde la mek danis menggigil kesejukan kat sana. hehe
* maafkan daku kerana jakun sedikit eh banyak haha
 
InshAllah 22hb februari kami akan terbang menaiki pesawat
MAS/CathayPacific Airways to Osaka Japan dan
akan mendarat di Airport Kansai.
 
3 tempat/Bandar yang akan kami  jalan jalan
 iaitu Osaka, Kyoto dan Kobe!
3 sekaligus dah bukan setempat jeee. Syok!

 
 




Kebiasaanya bila travel dengan SHOM, sampai je ke mana mana negara yang kami jejaki, kita takkan check in hotel lagi tapi terus pegi jejalan sebab memang tujuannya nak berjalan lagipon kita mmg tidur je dalam flight.
 
FIRST PLACE: KYOTO KIYOMIZU TEMPLE
 
So, tempat pertama sesampainya kami kat sana ialah Kyoto Kiyomizu Temple yang merupakan tempat suci Buddha Jepun dibawah senarai Unesco pada tahun 1996.
 


 
SECOND PLACE : NISHIJIN KIMONO CENTRE
 
 
 
Gedung Nishijin Kimono yang terkemukadi daerah Kyoto semenjak 1000 tahun dahulu. So kami akan tengoklah cara bagaimana untuk memakai kimono dengan sempurna.
Agak2 ada tak yang nak jadi minah jepun pergi nnati?hehe
 
THIRD PLACE : GION STREET
 
 

Gion Street terletak di daerah Kyoto pada permulaanya dikenali sebagai tempat pelancong untuk melawat dan memberi penghormatan kepada keramat Yasaka pada abad pertengahan. Kemudahan ia  dikenali sebgai kawasan kesenian perempuan dipanggil Geisha. Terdapat banyak kedai makanan dan minuman besera persembahan tarian tradisional.
 
Malam baru la kami check in Hotel
 
IMPERIAL HOTEL OSAKA
 
Khabarnya satu malam hotel ni charge RM1500/day.
Memang sangat bertuah kami dapat menginap di hotel mewah yang SHOM sediakan untuk kami.
 


4TH PLACE : OSAKA - UNIVERSAL STUDIO
 
Ni yang best sebab kat sini boleh jadi macam kanak kanak ribena. Tapi daku tak tahu still ada keberanian ke idok untuk naik roller coaster. Kalau dulu daku redah je, sejak ada dua anak ni darah gemuruh mula bercambah hehe
 
 
 
 
Tapi mmg rugi kalau tak naik all the rides nih.
 
5TH PLACE : SHINSAIBASI
 
 
 
Haa ni the best place to visit jugak sbb boleh shopping sakan.
So stay tuned for the barang barang hasil shopping-an ye! hehe
 
Bila kami sampai di Kobe, so kita akan bermalam di Hotel Portopia Kobe
 
 
 
6TH PLACE : MASJID TERBESAR KOBE
 
 
 
 
 
7TH PLACE : SANDA PREMIUM OUTLET
 
 
Ni lagi tempat berhantu. Rasanya ramai nak kena azan sebab tak sedar diri duk melontar peluru smpai kering kehkeh. So ada yang nak mengirim boleh la contact mek danis ye!
 
So ini antara tempat yang bakal kami lawati, biasanya banyak lagi yang akan kami singgah.
Time GALA DINNER / Sakura Night di Hotel Portopia, Kobe ada tema yang nak kena follow nih iaitu 'Japanese Orientated Costume'. Mesti dah kena fikir nak pakai apa. Pakai Sailormoon okey tak hehe
 
 
Serius, memang tak sabar sangat sangat. Moga Allah permudahkan segalanya.
Harap takde la yang tercicir barang nak pegi sana. Kena buat checklist molek molek :)
 
Okey. Itu sahaja. Thanks sebab baca smpai habes taw.
 
0149202660
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 



 

No comments:

Post a Comment