Sunday, 18 June 2017

Picisan Hati CdmDanis


Image may contain: 1 person, smiling, sky, basketball court and outdoor


Panas sepetang buat danis terfikir nak share something yang 
selama duk perhati duk kaji dan nilai sendiri. Pemerhatian itu pengalaman. 
Pengalaman tu utk kita nilai. Kalau bagus kita jadikan panduan, 
kalau kesannya tak bagus kita jadikan pengajaran.

Ada yang dah tahu danis buat business apa selama ni. 
Business yang mana tak perlu kedai, tak perlukan pekerja. 
Kedai danis ialah facebook instagram dan blog. Pekerja pulak ialah danis sendiri.
 Cuma bezanya danis ni tolong jual barang je dan ber-networking/buka cawangan.

 Setiap bulan pulak dapat "Gaji Sedebok" dalam akaun. 

Beza nya business lain nak buka cawangan kena labur lagi modal lain tapi 
business danis ni kita tak perlu dah nak labur modal lain, 
tapi modal yang kita perlu keluarkan ialah "Modal Servis" cawangan kita tu.

 Nak kena ajar, nak kena pantau, nak kena bagi semangat, nak kena jumpa, haa mcm tulah.

 Ibarat kata cawangan tadi tu mcm benih durian yang lama lama ia akan jadi hasil kita.


Dari benih jadi akar
Dari akar jadi pokok
Dari pokok jadi buah
Dari buah jdi buah selebatnya



Mcm tu jgak dengan business
Dari tak tahu apa jadi pandai
Dari sorang jadi berkembang hingga beribu orang
Dari income Tiga Angka jadi income Lima Angka
Dari part time jadi fulltime
Dari biasa biasa ke luar biasa

Tapi semua benda ni perlukan proses. 
Kena Sabar
Kena Kental
Kena Tahan 
Kena Kuat

Jadi bila business yang based networking, kita kena kuat sabar dan 
kental deal dengan orang yang mereka ni mungkin customer kita, 
client kita, prospek kita, leader kita, sideline kita and of course haters kita
 yang mungkin mengeji kita baik depan atau belakang. 
Surrounding kita ramai golongan. Yang ni korang kena
 ada sijil tahan maki dan perli. Tahan je, pekakkan telinga and 
do what is Right and ignore what is wrong.

Tahan kalau haters mengeji
Tahan kalau family membebel bila nak tunjuk bukti
Tahan kalau leader/mentor pushy
Tahan kalau sideline perli 
Tahan kalau customer maki 
Tahan kalau anak business melari

Sbb nak dapat hasil indah kita kena lalui semua ni
Allah kan dah janji, orang yang sabar pasti menang


Bila dah namanya kedai kita di facebook di istagram dan lain lain,
 jangan la awak kumpul sarang. Sbb business ni perlu nak kena
 tunjuk baru orang tahu, baru orang percaya. 
Laa betul lahh, selama nk yang jadi anak anak business 
danis tu adalah hasil dari tengok "kedai" danis yang buka hri hari.

Kalau kata nak hasil
Jangan sesekali tutup kedai 
Sebab tutup kedai sebulan impaknya setahun business drop nak bangkit balek susah
Tapi kalau rajin hri hari buka kedai, impaknya business mencanak hingga bertahun tahun
Sungguh danis cakap, jangan sesekali tinggal kedai online ni. 

Ibarat solat, kalau kita solat, tandanya kita ingat dan sayang Allah, tmbah tmbah bila solat tak pernah tinggal, maksudnya mmg kita sayang sangat pada Allah, takutnya kesan kepada kita Akhirat kelak. Tapi kalau kita tinggal solat dan tak solat, nampaklah kita ni tak ingat Allah dan kita tahu dah kesannya nerakalah tempat kita.

Sama jugalah business ni, kalau sayang, dan nak hasil yang berbaloi, 
buat la elok elok, buat sepenuh hti, jangan cincai cincai,
 bukan buat bila suka je, tapi bila tak suka, diam sepi seribu bahasa.

Buat business dengan jiwa lain keterujaannya
Danis harap partner danis yg bc post ni akan buat business
 dgn penuh jiwa dan ikhlas dan akan kekal smpai bila bila.
 Sbb kita tahu tujuan kita business bukan sebab nak diri sendiri je senang 
tapi nak tengok mak ayah, keluarga dan anak anak kita pun senang.

Sbb hidup ni kan pilihan, pilih la yang terbaik. 
Nak buat business sendu sendu ke
Atau Nak buat business betul betul bagai esok dah nak mati 🤗










No comments:

Post a Comment