Monday, 17 September 2018

Best Care for SCOLIOSIS

Assalamualaikum 

Hai korang...

Korang penah dengar tak scoliosis?
Kalau pernah, 
ada tak sedara mara ke kawan kawan ke jiran sebelah rumah ke yang ada masalah scoliosis nih? 


Kalu ada, danis nak mintak ihsan korang sikitlah. 

Korang hanya tolong smpaikan ilmu ni je untuk dorang, kasi dorang baca ke supaya dorang tahu apa pencegahan the best utk scoliosis dari jadi lebih teruk sbb 
kalau tak cegah tak rawat mmg sangat sangat bahaya. 


Sebelum nak cite apa the best prevention untuk scoliosis ni kan, 
meh danis share sikit la pasal scoliosis ni yg mgkin ramai lagi tak tahu. 

Sedikit ilmu pasal #Scoliosis

Scoliosis merupakan masalah tulang belakang yg mana keadaan tidak normal apabila tulang belakang seseorang seolah membentuk S atau C shape.


Kebiasaanya mereka yang mengalami scoliosis akan:

---> sakit pinggang

---> sakit lutut
---> sakit leher 
---> sesak nafas
---> tak seimbang



Kebanyakan pesakit menganggap sebagai perkara biasa sahaja. Tetapi ia adalah sakit berbahaya sekiranya tidak dirawat. Ia lebih kerap berlaku dalam kalangan wanita iaitu sebanyak dua peratus berbanding lelaki hanya 0.5 peratus. Rasanya fakta ni agak betul sbb apa taw, dah tiga orang sekeliling danis yg menghidap scoliosis dan mereka adalah golongan wanita. 

Jika scoliosis dibiarkan, tulang belakang akan menjadi lebih teruk dan organ penting seperti paru-paru dan jantung akan berhimpit.

Walaupun ia tidak membawa maut, penghidap scoliosis boleh menjejaskan kualiti hidup dan pesakit kurang keyakinan. Ini disebabkan mereka tidak boleh berjalan secara normal, tidak boleh berlari, sukar bernafas serta mengganggu aktiviti harian.

Jika keadaan ini berterusan, masalah lain akan timbul seperti sesak nafas, sakit sendi yang teruk serta pitam. Kebanyakan pesakit skoliosis lebih menderita dari segi mental berbanding fizikal. Ini kerana kebanyakannya berasa rendah diri, murung, sedih, kecewa dan putus asa. Ini terjadi kerana ketidaknormalan bentuk tubuh badan yang bengkok.

Mengenai rawatan, terdapat tiga peringkat mengikut tahap scoliosis iaitu :

1) observation (pemerhatian)

2) ‘orthosis’ (pengunaan alat sokongan dengan tujuan pembetulan tulang yang membengkok atau melengkung) 
3) ‘operation’ (pembedahan).


Bagi scoliosis dengan magnitud 20-40 darjah, biasanya dirawat dengan ortosis atau ‘bracing’. 
Rawatan ini bergantung kepada usia serta tahap kematangan tulang pesakit (Risser staging).

Ortosis tidak sesuai digunakan untuk masalah tulang belakang yang telah matang (mature spine), magnitud melebihi 40 darjah dan juga dalam kes tulang torasik yang melengkung ke belakang (thoracic lordosis)

Sebab tu selagi scoliosis masih diperingkat awal contohnya lengkungan magnitud baru 15 darjah, 
Cepat cepat la cegah dari makin melarat dan membengkok dengan pemakaian korset especially 
Premium Beautiful Corset yg mmg diiktiraf oleh 
World Chiropractic Association (Pakar Tulang Belakang Dunia). 






Bercakap mengenai scoliosis dan Premium Beautiful Corset especially waist nipper/bengkung
danis ada testimoni terbaru yang diperoleh dari customer kepada agent team danis taw. 

Ok ini sharing beliau di facebook : cik bunga
Danis happy sangat sbb customer ni seikhlas hati share pengalaman beliau dgn PB corset selepas di -diagnose menghidap scoliosis dan beliau decide utk beli dan pakai PB selepas selesai pembedahan scoliosis dimana implant dimasukkan pada bahagian tulang belakangnya. 


Ok ini sharing dari agent dari team danis Ros Mira yang memperkenalkan PB kepada Cik Bunga 

"Salam. Ros nak share testimoni kwn merangkap customer pb hehe. Kwn ros ni scoliosis. Dia risik PB dah lama. Tapi dia tak beli sebab dia cakap scoliosis tak boleh pakai. So memang tak paksa. Then, nak jadi cerita dia buat pembedahan utk scoliosis dan dia contact semula lepas operation selamat. Tanya pasal PB lagi. Dan minta ros datang ukur.


Masa pergi ukur dia cakap la doc sendiri suggest untuk pakai korset. Untuk bantu pembentukan tulang baru dia. Dan dalam diam dia dah search sendiri pasal PB ni. Alhamdulillah masa tu terus closed installment. Sebab dia memang nak pakai sangat. Dengan info yang dia search, lepas tu masa ukur tu explain2 kat dia. Dia nak grab walaupon masa tu dia baru lepas beli bengkung sajat, harga berapa ratus tak ingat dah.



Lepas pakai, alhamdulillah. Dia sangat puas hati dengan kesan yang dia rasa. First dia update ros, sakit kesan operate tu kurang. So pergerakan dia tak terbatas sangat. Compare dengan guard yang dia pakai (yang ni rasanya alat yang dia dapat lepas operate, tak tau apa namanya hee). Tapi nak bagitau masa dia pakai guard tu,dia rasa macam robot. Tegak je. Memang masa jumpa dia pon kesian tengok. Lepas pakai PB alhamdulillah. Fleksibel :innocent:



Satu lagi, tuan badan double happy sebab dia dah curvy. Bonus! Orangnya memang kurus dan straight cut hehe. Kawan ros cakap untuk orang scoliosis ni kita blh recommend selepas diorang dah operate tau. So kalau ada kenalan yang scoliosis boleh la try suggest"




Alhamdulillah sangat sangat.
Im happy giler rasa sbb kita consult produk yang bagus utk mereka yang ada masalah kesihatan.

So if anyone of you yg ada sendiri masalah scoliosis atau tahu ada di sekeliling u ols yg ada masalah ni, please please tell them about this and tell them too about PB corset can help ok!

btw thank you so much for reading smpai habes.

if nak order, boleh contact danis
just click the link below









No comments:

Post a Comment