Wednesday, 24 October 2018





Rahim wanita, bila tiada janin di dalamnya hanyalah sebesar penumbuk... 
Tapi bila ada janin ianya boleh membesar berganda-ganda. 
Itulah salah satu kebijaksanaan dan kekuasaan Allah.

Selepas melahirkan, pastinya rahim kita perlu dikecutkan untuk kembali ke saiz asal. 
Ianya penting untuk menjamin kesihatan wanita itu sendiri. 
Kalau rahim tak kecut betul,badan kita jadi lemah dan rasa tak sedap badan.

Jadi, ada beberapa petua dan cara baru dan lama boleh di guna pakai untuk kecutkan rahim selepas bersalin dengan cepat.

5 cara utama untuk kecut kan
 rahim dengan cepat selepas bersalin :

1/ Menyusukan anak -
 bukan anak je dapat kebaikan dan khasiat kita pon lebih sihat bila rahim cepat kecut

2/ Bertungku - 
ni amalan traditional tapi masih relevan. Jangan tinggal terus sbb ilmu ni org lama tinggalkan. 
Lepas bersalin digalakkan bertungku utk cepat kecutkan rahim. 
Kalau bersalin bedah, tempat yg boleh ditungku ialah di pinggang dan paha

3/ Berpantang - 
pantang makan elak makanan yg sejuk dan berminyak

4/ Berbengkung - 
pakai la bengkung sbb ni pun amalan org lama. 
Cuma skrg kalau tak nak pakai yg ikat tu boleh cara bengkung moden mcm 
bengkung premium beautiful. Bengkung ni juga menjadi kan 
rahim kita tak mudah nak jatuh
Sebab lepas bersalin, otot di sekitar rahim masih lemah...
Jadi dengan berbengkung dapat mengelakkan rahim jatuh
 lagi-lagi kalau kita berjalan jauh seperti balik kampung selepas 
bersalin atau ulang balik ke klinik untuk check bacaan demam kuning. 
Bagi yang czer, ada bengkung moden yang sesuai untuk ibu 
yang bersalin secara pembedahan... 
Boleh cari bengkung PB okeyy yg mcm danis jual.


5/ Makan Jamu - 
Makan jamu satu proses untuk sihat kan rahim dari dalam. 
Tapi nak makan jamu pasti kan anak bebas kuning dulu.. 
Sebab nanti anak turut terkena kesan jamu melalui susu badan. 
Makanlah apa sahaja jenis jamu yang moden atau buatan sendiri asal kan bersih dan halal. 
Mcm danis sendiri amal Jamu SRK atau Herba Maharani



Nak tahu details tentang bengkung moden dan jamu yang danis pakai dan amalkan? 
Boleh view link ni ye


www.wasap.my/+60163663032

No comments:

Post a Comment